یکشنبه، مهر ۱۱، ۱۳۸۹

فلافل – Falafel

دروغ نگفتم اگه بگم بیشتر از 46 بار فلافل درست کردم و هر دفعه هم اونها رو بجای ریختن توی شکم , راهی سطل زباله کردم ! یا اونقدر سفت شده بود که به دیوار میزدی , دیوار رو میآورد پایین و یا اونقدر زبر بود که حلق و دهن رو خراش میداد و یا بی مزه بود و یا بخاطر استفاده از تخم مرغ بوی بد میگرفت . خلاصه هر دستوری که پیدا کردم و پرسیدم فایده ای نداشت چون ذائقه ها فرق داشت و من سلیقه هیچ کس رو دوست نداشتم . از مغازه دارها هم که میپرسیدم جواب های پرت و پلا میدادن که مبادا بازارشون رو از دست بدن و آخر به این نتیجه رسیدم که یه کاری باید بکنم کارستان و نشستم 50 تا دستور مختلف فلافل رو از اینترنت جمع کردم اونهم سایت های عربی و بعد نشستم دونه دونه اونها رو خوندم و نکات مشترک و ریزه کاریهاشون رو یادداشت کردم و ابتکار خودمو بکار بستم و یک دستور خودم اختراع کردم که به نظرم شاهکار شد !
فلافل بخاطر استفاده از مواد بسیار مغذی , یک غذای فوق العاده مقوی و تا حد زیادی سالم هست . البته به این دلیل که سرخ میشه , میشه گفت زیاد سالم نیست ولی با روش هایی میشه زیان های روغن رو کم کرد و با این همه چون مدت سرخ شدنش کوتاه هست و بیشتر از پنج دقیقه طول نمیکشه و موادش هم زیاد روغن نمیکشن به خودشون , میشه گفت زیاد مضر نیست و جزو فست فودها نمیشه به حسابش آورد . این غذا , یک غذای مدیترانه ای هست و در تمام کشورهای عربی درست میشه و بهترین اون متعلق به لبنان هست . دستوری که من تهیه کردم مجموعه ای از چندین روش بوده که با ترکیب و امتحان اونها بهترین و تا حد زیادی سالم ترینش رو به دست آوردم . بیشتر اونها تخم مرغ بکار میبردن و یا جوش شیرین و سیب زمینی که اینها اصلن جالب نمیشدن . تخم مرغ بودی بدی به این غذا میداد و کلن طعمش رو عوض میکرد , جوش شیرین برای بدن مضر هست و سیب زمینی هم باعث جذب زیاد روغن میشد . حتا دستورهایی بود که نخود پخته رو توصیه کرده بودن ولی اون هم زیادی ترد و بی مزه از آب در می اومد .

مواد لازم :
- نخود آبگوشتی , با نخود فرنگی اشتباه نشه ! : دو لیوان .
- سیر خام : دو حبه . 
- پیاز : یک عدد بزرگ .
- ادویه جات شامل : پودر کاری یک قاشق غذاخوری , فلفل قرمز و فلفل سیاه به دلخواه ( این غذا باید تند باشه ) , زیره یک قاشق چای خوری ( بهتره زیره سبز استفاده کنین ) , نمک به مقدار دلخواه .
- گشنیز و جعفری ریز خرد شده : مجموع یک پیمانه یا به اندازه یک مشت پُر . 
- بکینگ پودر : نصف قاشق چای خوری .

( برای دیدن عکس در اندازه اصلی روی اون کلیک کنید )
طرز تهیه :
قبل از شروع , نخودها رو حتمن یک روز قبل از تهیه فلافل توی آب میخیسونیم تا خوب باد کنن و خوب خیس بخورن . شب , قبل از خوابیدن زمان خوبیه برای این کار . دو لیوان نخود خیس کرده تقریبن به اندازه چهار لیوان نخود در میاد چون باد میکنه و حجم میگیره و درشت میشه ! این مقدار برای یک خانواده سه نفره بُخور , کافی هست . تا روز بعد یکی دو بار هم آب ظرف رو عوض می کنیم و آب تازه روی نخود ها میریزیم . وقتی نخودها خوب باد کرد اونها رو آبکش میکنیم و آبشو میگیریم و بعد خام خام چرخشون میکنیم . حتمن باید دو تا سه بار چرخ بشن . یکبار فقط نخودها رو چرخ میکنیم و دو دفعه بعد نخودهای چرخ شده رو به همراه باقی مواد چرخ میکنیم تا حسابی له و مخلوط بشن با هم  یعنی پیاز و سیر و سبزیجات رو به همراه نخودها چرخ میکنیم . اگه مواد شما خیلی سفت شد , کمی آب بهش اضافه کنین و دوباره مخلوط کنین . حالا همه مواد رو توی یه ظرف ریخته و ادویه جات رو اضافه میکنیم و با دست خوب چنگ میزنیم . مثل مایه کتلت . بعد از چشیدن نمک و تندی و اندازه بودنشون , سر ظرف سلفون میکشیم و ظرفمون رو میذاریم توی یخچال به مدت یک تا دو ساعت بمونه . سپس ظرفمون رو از یخچال در میاریم و به اندازه دو تا سه قاشق غذا خوری بهش آب اضافه میکنیم و دوباره چنگ میزنیم البته در صورت سفت بودن کمی آب بیشتر اضافه میکنیم . اضافه کردن آب برای ترد تر شدن فلافلمون هم هست . سفت بودن مایه فلافل باید مثل مایه کتلت باشه . اگه سفت تر بود , بازم کمی آب اضافه میکنیم . حالا ماهیتابه , که بهتر هست یک قابلمه گود کوچک باشه رو تا نیمه روغن مایع مخصوص سرخ کردنی میریزیم یعنی در حدود پنج سانتیمتر , بعد روی شعله گاز و دمای متوسط  میذاریم و بعد که روغن داغ شد , فلافل ها رو توی اون میندازیم . بهتره از قالب مخصوص فلافل استفاده بشه و اگه این قالب رو ندارین میتونین با استفاده از یک توپ پینگ پنگ که از وسط نصف کردین و یا قاشق های مخصوص ریختن بستنی میوه ای و یا ملاقه های کوچک و حتا قاشق گود استفاده کنین . پخت فلافل به اندازه ای هست که همه جای اون یک دست برشته و سرخ بشه و قهوه ای کم رنگ . نباید زیاد برشته بشه و یا سرخ بشه چون سفت میشه . توی یک سینی چند ورق دستمال کاغذی مخصوص آشپزخونه پهن میکنیم و فلافل های سرخ شده رو روی اون میذاریم . در کشیدن روغن و کم چرب شدنش فوق العاده موثره .

** نکات مهم :

در صورت در دسترس نبودن نخود خام و یا نداشتن وقت , از کنسرو نخود هم میتونین استفاده کنین و هیچ مانعی وجود نداره . اگه دچار ناراحتی روده هستین و با خوردن نخود نفخ میکنین , بعد از خیس خوردن نخودها , پوست اونها رو بگیرین . پوست نخود به شدت نفاخ هست . مقدار ادویه جات و یا سیر رو میتونین بیشتر و یا کمتر کنین . شاید بعضی ها از طعم ادویه بیشتر خوششون بیاد و یا سیر تازه رو دوست نداشته باشن و میتونن از پودر سیر استفاده کنن ولی باید بدونین که فلافل بدون ادویه و سیر , کاملن بی مزه میشه .

مزه این فلافل واقعن عالی هست و یه طعم بخصوصی داره و حتا از ساندویچ فروشی ها هم خوشمزه تر میشه . برای سرو کردنش میتونین از این سُس هم استفاده کنین و یا حتا از سالسا بعنوان سالاد در کنارش و با خیارشور و گوجه فرنگی و جعفری و پیاز خرد شده به همراه روغن زیتون و لیمو ترش .

هیچ نظری موجود نیست: